• Bygg en vägg

    En innervägg kan se ut på många olika sätt beroende på vilket material man använder och i vilken typ av utrymme man befinner sig. Den absolut vanligaste väggkonstruktionen består dock oftast av en regelstomme i trä eller plåt, isolering, plywood eller OSB-skiva och ett lager gips. Utanpå gipsen kan man sen måla eller tapetsera. Bygger man en rumsavdelande vägg får man naturligt sätta gips och plywood/OSB på båda sidor av regelstommen.

    1. Regelstomme. Ofta är valet av material till regelstommen en smaksak. Många föredrar att bygga med trä medan många proffs använder plåtreglar. Den stora fördelen med plåtreglar är den lätta vikten och att det med rätt handlag går snabbt att montera. Trä är å andra sidan ett material som de flesta är vana att arbeta med och det kräver inga specialverktyg. Börja med att fästa en regel både i tak och golv. Anpassa infästningen efter vilket material som finns i just ditt hus. Se till att tak- och golvregeln sitter helt i liv med varandra, kontrollera med lod eller vattenpass.

    2. Mellan tak- och golvregeln sätts nu stående reglar. Plåtreglar monteras enklast med ett specialverktyg medan träreglar skruvas eller spikas. Använd gärna vinkeljärn. I en normal innervägg sätts väggreglarna med att avstånd av cc 600 mm. Komplettera sen gärna med ett antal så kallade kortlingar mellan väggreglarna.

    3. Utanpå regelstommen skruvas en plywood eller OSB-skiva. Den har egentligen som enda uppgift att förenkla för framtida infästningar av till exempel tavlor, lampor och hyllor. En träskiva är enormt mycket starkare än gips och man behöver aldrig fundera på hur man ska få ett bra fäste för skruvar och spikar. Plywood/OSB skruvas fast i regelstommen både runt om och i en rad på mitten av skivan.

    4. Utanpå plywood/OSB skruvas sedan gipsskivor. Gipsens stora fördel är att den är väldigt slät och det är lätt att få ett fint slutresultat efter spackling och målning/tapetsering. Kapa till och skruva gipsen tätt mot underliggande material.

    5. Alla innerväggar bör isoleras. En oisolerad vägg släpper igenom mycket ljud och det blir en oangenäm känsla i rummet. Isolering är ett enkelt arbete. Köp rätt typ av isolering som är anpassad för väggens tjocklek och för det regelavstånd som du har byggt med. Använd gärna munskydd och handskar då isoleringens fibrer inte är nyttiga att andas in och kan ge klåda vid hudkontakt. För den som bygger en ensidig vägg ska såklart isoleringen på plats innan plywood/OSB medan en tvåsidig vägg kan isoleras innan man sätter igen den andra sidan.

    Checklista:

    -För väggar till våtrum gäller särskilda regler. Kolla noga innan arbetet påbörjas. -Lägg gärna en ljudisolerande gummimatta mellan golv/regel och tak/regel. Det gör förvånansvärt stor skillnad för ljudisoleringen. -Ofta vill man ha eluttag och strömbrytare i den nya väggen. Se till att kontakta en behörig installatör i god tid innan arbetet med väggen påbörjas.

Läs mer om våra leverantörer
Hitta din närmaste butik