BOLIST
  • Gör det själv-guide: Renovera fönster

    Svårighetsgrad: MEDEL

    När lönar det sig egentligen att renovera sina gamla fönster i stället för att köpa nya? Riktigt gamla fönster är ofta konstruerade och byggda av högkvalitativt kärnvirke. Det betyder att det under gammalt sprucket kitt och flagnad färg ofta döljer sig ett fantastiskt material som är väl värt att ta vara på och ge en uppfräschning. Fönstret i exemplet består av flera smårutor som alla är stiftade och kittade, och renoveringen kräver att rutorna tas ur, stiftas och kittas om och förbereds för ommålning.

    Förberedelser

    Använd skyddshandskar och skyddsglasögon när du handskas med glas eftersom det finns splitterrisk. Haka av fönsterbågen och lägg den på ett plant underlag. Det ger en bättre arbetsställning och underlättar jobbet. Lägg också en skyddspapp under fönstret som kan samla upp eventuella glasflisor. Skruva bort alla metallbeslag som gångjärn och fönsterkrokar.

    Ta bort trasig ruta

    1. Om någon ruta är trasig får man börja med att ta bort den. Ta först bort så stora partier som möjligt av den trasiga rutan. Använd en glasskärare och skär en bit från den gamla fönsterbågens kanter.

    2. Knacka försiktigt bort större partier med en mindre hammare och plocka och bryt loss glasbitar där det behövs. Skär sedan ytterligare med glasskäraren, om det behövs, närmare kittkanten. Bryt inte glaset med fingrarna, utan använd exempelvis en hovtång för att knipsa bort resterande glasrester.

    Ta bort gammalt kitt

    Är kittet fortfarande intakt och till synes oförstört kan det liksom rutan sitta kvar. Kittet behöver man bara ta bort om det är sprucket och om man kan ana att det trängt in vatten och utsatt träet för fukt. Då ska allt kitt skrapas bort för att man ska kunna ta ur rutan och behandla träet.

    3. Skrapa bort det gamla kittet med ett inte alltför vasst föremål, så att träfalsen inte skadas. Ett stämjärn eller en kittkniv fungerar bra.

    4. Ta bort de gamla fönsterstiften som håller rutan på plats. Arbeta försiktigt så att inte de intakta rutorna skadas. Dra ut stiften med en tång. Lyft sedan ur rutan och lägg den på ett skyddat ställe. Märk upp rutorna så att de kan sättas tillbaka i samma ram som de satt tidigare.

    Ta bort gammal färg

    5. Tvätta gärna träet först med målartvätt så att inte smuts och fett riskerar att tryckas in i träet vid skrapningen. Dra sedan bort den gamla färgen med en vass skrapa. För att färgen ska lossna lättare, använd en varmluftspistol och värm små områden i taget. Värm på färgen tills den bubblar och skrapa bort direkt. Om färgen inte lossnar lätt utan verkar sitta hårt har den bevisligen ett bra fäste, och då kan man låta den vara kvar.

    6. Avsluta med att slipa ytan med ett fint sandpapper och borsta bort slipdammet så att ytan blir ren.

    Behandla på nytt

    7. När fönsterbågen är ren och dammfri är det dags att på nytt behandla träet. Träet ska mättas med olja för att stå emot fukt. Stryk på grundolja tills träet är mättat. Torka sedan bort överflödig olja.

    Tänk på att om du använder linolja så kan den i vissa fall självantända om det finns rester kvar i en trasa eller trassel. Lägg därför alltid använda trasor i en behållare med vatten.

    Sätt in det nya fönsterglaset

    Behöver man köpa nya fönsterglas, mäter man upp fönsterbågen och beställer glasen 1,5 millimeter mindre än utrymmet för de enskilda rutorna för att det inte ska bli för tajt när man monterar. Risken är annars stor att glaset spricker.

    8. Lägg rutan på plats i bågen. Sätt stift mot bågen och spröjsarna så att de håller rutan på lats. Slå in stiften med en fönsterstifthammare. Tejpa hammarhuvudet med maskeringstejp först för att skydda glaset eller lägg ett vanligt skrivarpapper på rutan som skydd för hammaren.

    Slå med jämna, svepande slag tills stiftet ligger ett par millimeter in på rutan. Då är det tillräckligt långt in för att inte sticka fram ur kittet.

    Kitta

    Det finns olika typer av kitt. I exemplet används ett syntetiskt kitt som finns på tub och läggs på med en fogpistol. Förbered genom att maskera med tejp där kittsträngen ska läggas på. Tejpa både en bit in på glaset liksom på fönsterramen. Öppna sedan kittuben genom att skära av den snett i toppen.

    9. Lägg på kitt i falsen, inom tejpmaskeringen, genom att trycka ut en jämn sträng med kitt successivt.

    Använd en kittkniv och stryk ut kittsträngen. Vinkla kniven så att den raka kanten hela tiden går mot träkanten. Kittet kan också jämnas till genom att man stryker med ett finger över kittfalsen. Se till att ha doppat fingret i kallt vatten blandat med ett par droppar diskmedel, så fastnar inte kittet på fingret.

    10. Dra bort maskeringstejpen omgående. Låt inte tejpen sitta kvar för länge eftersom den då kan dra med sig kittfogen. När kittet har torkat efter ett dygn kan det övermålas.

    Måla

    Fönstret ska grundmålas en gång och täckmålas efter kittning. Grundmåla även kittet så att slutstrykningsfärgen får ett bra fäste.

    11. Har man tålamod och är stadig på handen blir det bättre att måla på fri hand. Annars använder man maskeringstejp. Sätt tejpen en bit in på glaset så att målarfärgen täcker kittet och dessutom hamnar ett par millimeter in på glaset. Då kan regnvatten rinna bort från rutan utan att tränga in bakom kittet.

    12. Använd en rund pensel avsedd för fönstermålning. De är ofta lite spetsiga i toppen för att underlätta strykningen. Snurra försiktigt på penseln när du lägger på färgen. Använd även en bredare pensel, moddlare, för att jämna ut och efterdra ytan.

    Slutstryk två gånger med fönsterfärgen och ta bort maskeringstejpen direkt efter avslutad målning eftersom tejpen annars kan vara svår att få bort.

    En fönsterrenovering innebär mycket arbete. Men i gengäld har man förlängt fönstrens livslängd och gett huset en rejäl ansiktslyftning.

    Verktyg och material du behöver