Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Gör det själv/ Barnsäkerhet

Barnsäkerhet

Svårighetsgrad: LÄTT

Barn kan vara väldigt kreativa! I hemmet finns det många ställen som kan vara potentiella lekplatser men som i själva verket kan vara farliga. En bastu kan bli ett kurragömmaställe, en trappa eller bokhylla en klätterställning och ett fönsterparti ett bo till kull-leken. Men i värsta fall kan dessa ställen betyda en ofrivillig instängning, en fall- eller skärskada. Här följer en checklista på var och hur man barnsäkrar sitt hem, framförallt då man själv konstruerar eller bygger.

TIPPSKYDD

Köper man nya möbler, t ex bokhyllor, skåp och sideboards, följer det oftast med någon typ av tippskydd. Tippskydd kan bestå av starka textila band eller av metall. De fungerar så att de skruvas fast i möbelns bak och överkant samt i väggen bakom. För att tippskyddet ska fungera korrekt måste infästningen i väggen vara rätt gjord. Behöver man komplettera med tippskydd kan man köpa vanliga vinkelbeslag i byggvaruhandeln. På spisen i köket ska det alltid finnas ett tippskydd monterat.

FALLSKYDD

När man bygger trappor ställs det särskilda krav från barnsäkerhetssynpunkt. Dels ska mellanrummet mellan trappstegen inte vara mer än 10 cm för att ett barnhuvud inte ska kunna klämma sig emellan. Samma regler gäller spjälor vid trappräcken.

Räcken till trappor ska vara minst 90 cm höga och konstruerade så att de inte går att klättra på. Om man har öppna våningsplan och det är mer än 3 m mellan dem, ska skyddsräcket vara minst 110 cm högt. För övrigt bör man ha trappgrindar både nertill och upptill i trappan. Spänngrind lämpar sig mindre bra i toppen på trappan eftersom det trots allt finns en risk att en lossnar vid för hårt tryck.

SÄKERHETSBESLAG OCH -SPÄRRAR

Säkerhetsspärrar sätts framförallt på skåpluckor och lådor. I kök bör man säkra besticklådor och skåpdörrar, särskilt där knivar, maskindiskmedel, rengöringsmedel eller andra farliga kemikalier förvaras. Tänk på att också sätta säkerhetsspärrar på egenhändigt snickrade möbler som sittbänkar eller för-varingslådor med lock. De kan annars vid en kurragömmalek förvandlas till dödsfällor. 

Till fönster finns det särskilda fönsterlås och säkerhetsbeslag. De ska hindra barnet från att kunna öppna fönstret. De tillverkas ofta med lås och nyckel eller kräver tvåhandsfattning för att kunna öppnas. Fönsterspärrar å andra sidan tillåter fönstret att öppnas, men inte mer än 10 cm. Ett vanligt vädringsbeslag är ej godkänt som barnsäkerhetsspärr.

Köp spärranordning här>

POOL

Allt fler bygger fasta eller monteringsfärdiga lösa pooler. Pooler är i allra hösta grad en riskfaktor för barn. Bestämmelser för hur man ska skydda mot drunkning finns angivna i bygglagstiftningen och ordningslagen. Ansvaret vilar på fastighetsägaren att ta reda på vilken säkerhetsanordning som krävs. Det är olika regler för fasta respektive löst stående pooler. Byggnadsnämnden kan ge råd och bedöma vilken typ av skyddsutrustning som poolen bör ha för att uppfylla kraven. Reglerna omfattar inte pooler eller dammar som har ett vattendjup på 20 cm eller mindre.