Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Gör det själv/ Lägga klickgolv

Lägga klickgolv

Svårighetsgrad: LÄTT

Många golv på marknaden har en så kallad klick-funktion. Det finns olika varianter, men grundprincipen är densamma – att golvplankorna klickas fast i varandra det behövs inte en enda skruv eller spik. Klickgolv finns både som parkett och laminat där den stora skillnaden är att på laminat består det översta lagret av plast som ser ut som trä och på parkett så består det översta lagret av riktigt trä.

Kolla gamla golvets status

Börja först med att inspektera det nuvarande golvet där ditt nya klickgolv skall ligga. Ligger det löst och enkelt att ta bort är detta en klar fördel för att senare slippa höja trösklar och lister, men det är inget måste. Klickgolv är flytande golv och kan därför läggas ovanpå det befintliga golvet.

Se vårt utbud av golv & tillbehör här>

Undersök golvet och se över eventuella ojämnheter. Bulor kan ofta skäras eller hyvlas bort och hålor kan fyllas i med golvspackel eller lumppapp.
 

Här kan man nu välja om man vill ta bort de befintliga golvsocklarna för att sedan återmontera dem mot det nya golvet, eller att låta dem sitta kvar och senare montera en smyglist. Valet beror på tycke och smak samt vilket jobb man föredrar.
Dammsug golvet noggrant så att det är helt rent innan det är dags att lägga det nya golvet.

Ljud- och stegdämpning

För att slippa oljud och för att få ett skönare golv att gå på ska det nya klickgolvet inte ligga stumt mot underlaget utan först läggs en stegdämpande matta. Detta kallas underlagsfoam och köps oftast tillsammans med golvet. Lägg ut foamen och tejpa den i kanterna. Låt den inte överlappas i skarvarna, utan se till att underlaget blir så jämnt och slätt som möjligt.

Börja lägga

Nu är det dags att bestämma åt vilket håll golvet skall ligga. Oftast lägger man golv längs med ljuset så finns det ett fönster blir det oftast bäst resultat om golvets kortsidor ligger mot denna fönstervägg. Man får även ta i beaktning hur golven ligger i anslutande rum.
Mät en golvplanka och räkna med hjälp av denna ut hur bred den sista raden kommer bli. Om den sista raden blir väldigt smal så välj då att också kapa första raden för att undvika detta.

Lägg en golvplanka på underlagsfoamen vid dörröppningen. Kolla så att dörrbladet inte skrapar i golvet, då får man kapa en bit av dörrbladet i underkant. Titta också så att det nya golvets höjd passar med tröskeln

Allt trä rör sig under årstiderna beroende på skiftande luftfuktighet. Därför kan ett trägolv inte ligga helt stumt emot väggarna, för om det då skulle svälla kan skarvarna börja bukta upp och golvet bli ojämnt. Börja därför alltid med att lägga kilar mellan väggen och golvplankan.

Det behöver vara ungefär 7-10mm glipa mellan golv och vägg för att det skall kunna röra sig.
Börja i ett hörn och lägg ut en golvplanka. Klicka i fler golvplankor tills det att en hel planka inte får plats.

Mät avståndet från de golvplankor som ligger till väggen. Dra bort 10mm och kapa en golvplanka i detta mått. Klicka fast golvplankan så att första raden blir komplett.
Påbörja nu nästa rad med den avkapade golvplankan. På så vis blir det inget spill och skavarna kommer bli oregelbundna. Blir skarvbitarna allt för kort är det dock ingen idé att använda dem, utan börja då med en ny planka.

Nu skall golvplankorna klickas ihop på långsidorna med det golv som redan ligger. Ibland kan det vara enklare att först klicka ihop en hel rad på kortsidorna och sedan klicka i hela raden samtidigt.

Se till så att skarvarna går ihop och det inte blir några glipor. En slagkloss och en vanlig hammare kan vara bra till plankor som kärvar.

Dörrfoder och radiatorer

En del ställen utmed golvet kräver lite mer arbete. Dörrfoder t. ex. som inte skall tas bort kan kapas med en fogsvans. Använd en bit golv för att mäta hur mycket som behöver kapas.

Ofta stöter man också på vattenrör till radiatorer. Mät då ut var hålen för rören skall vara i golvplankan och borra dem med en hålsåg med en något större diameter. Använd sedan en sticksåg och såga ett snitt mellan hålen samt två snitt från mitten av hålen och snett ut mot plankan. Tänk på att bägge bitarna skall användas, så ta god tid på dig med sågningen.

Lägg sedan golvplankan på plats och tryck dit den lilla passbiten.

När väl golvet är lagt är det dags för de sista detaljerna. Montera tillbaks golvsocklarna om du tog bort dem eller montera på smyglister mot den befintliga sockeln.

Se vårt utbud av golv & tillbehör här>