BOLIST
  • Lägga tegeltak

    Svårighetsgrad: SVÅR

    Ett gammalt läckande tak är den allra bästa försäkringen mot god nattsömn, men framförallt den ultimata förutsättningen för att få ett hus fullt med problem. Prioritera därför alltid med både tid och pengar att få taket tätt. Här visar vi nu den allra vanligaste typen av tak för villor och fritidshus, tegel- eller betongpannor på ett läktverk av trä.

    Takets uppbyggnad och funktion

    Ett tegeltak består av ett flertal lager med olika funktioner. Denna beskrivning är baserad på ett tak där understa lagret är råspont. Ovanpå detta ligger en takpapp och om teglet är takets livrem så är underlags­pappen takets hängslen. Den fukt som tar sig igenom teglet stoppas av takpappen.

    Ovanpå pappen ligger två lager med läkt – ett för att lufta undertaket och ett för att bära upp tegelpannorna. På läkten ligger sedan tegelpan­norna, som egentligen är det enda man ser när man tittar på ett tak.

    Inspektion och planering

    1. Ta bort de gamla takpannorna om det är ett gammalt tak som ska renoveras. Riv ner läkten och vindskivorna och dra även bort takpappen. Man ska alltid byta ut läkt och papp när man ändå kostar på sig att byta pannor. I sammanhanget är det ett litet jobb och en liten kostnad.

    Se över undertaket på både in- och utsidan. Svarta fläckar eller blånadssvamp på insidan behöver inte betyda röta, men inspektera extra noga kring takfot och skorsten där rötskador oftast uppstår. Byt ut allt dåligt trä mot nytt så att du får ett fräscht undertak.

    2. Mät takets vinkel och försäkra dig om att den är tillräcklig för tegelpannor. De flesta pannor kräver 14 graders vinkel, men det finns även de som kräver 22 grader.

    Försäkra dig också om att taket håller för att bära upp ett tegeltak. Om du till exempel har haft plåttak tidigare är det inte säkert att konstruktionen klarar av viktskillnaden.

    Underlagspapp

    3. Sopa rent taket och rulla ut underlagspappen. Börja nerifrån och lägg pappen omlott där nästa våd överlappar den under. Underlagspappen spikas med pappspik i ett sicksackmönster i överkant med ungefär 12 cm mellan spikarna. I vådernas nederkant finns en klisterremsa som överlappar spikraden i våden under. Runt eventuella takfönster och skorstenar skärs pappen till och klistras med asfaltklister för att det ska täta ordentligt.

    4. När båda sidor av taket är täckta med papp klistras en våd underlagspapp över nocken. Vid takfoten spikas en fotplåt.
    Se till att fotplåten täcks av den nedersta pappvåden

    Strö- och bärläkt

    5. Undertaket är nu klart och du har ett tätt skydd mot väder. I detta läge gör det därför inget om det skulle komma regn under arbetets gång. Det är dags att spika upp läkten och man börjar då med ströläkten som har måtten 25 x 25 mm. Spika denna vertikalt med cc 600 mm där varannan sitter rakt ovanför en takstol och varannan mellan takstolarna

    6. Spika sedan bärläkten horisontellt och börja alltid nerifrån. Bärläkten har måtten 25 x 38 mm. Den nedersta bärläkten ställs på högkant. Detta gör man för att pannorna ska hamna i rätt vinkel.

    Olika pannor har olika mått som bestämmer avståndet mellan bärläkterna. Läs på instruktionerna för just dina pannor och såga till en passbit med detta mått så slipper du mäta varje gång. Tänk på att den nedersta raden pannor ska sticka ut 30–50 mm nedanför takfotens kant.

    7. Längst ner vid takfoten monteras nu en så kallad fågellist. Denna för­hindrar löv, grenar, fågelbon och dylikt från att försämra den viktiga ventilationsfunktionen mellan taklagren.

    Montera också glidskydd för stege eller liknande tillbehör för taket.

    Läggning av pannor

    8. Nu kommer det mödosamma jobbet med att få upp de nya pannorna på taket. Om man får pannorna levererade kan man ibland mot tillägg få dem direkt upp på taket, något som kan vara värt varje krona. Annars finns rullband att hyra. Tänk på att placera ut pannorna jämnt på taket så inte en liten del av taket får all tyngd.

    9. Börja längst ner till höger och lägg ut hela nedersta raden med pannor. Kontrollera att bredden går jämnt ut, annars finns halvpannor att köpa för att slippa kapa.

    I varje takpanna finns ett hål längst upp för att fästa pannorna med hjälp av pannspik, stormclips eller tegelkrokar. Vanligtvis görs detta bara på tak med en brant lutning eller vid speciellt utsatta delar. Det kan dock vara klokt att fästa de yttersta raderna på taket samt kring fönster och skorsten.

    10. Börja montera de så kallade kolumnerna, alltså i rader uppåt mot taknocken. Tänk på att varken pressa ihop pannorna för mycket eller sätta dem för glest. I pannorna finns spår som passar i varandra så känn efter och lägg ut pannorna efter dessa spår.

    En bra hjälp i detta läge är en person på marken som kollar att kolumnerna blir raka; ett alternativ är att sätta upp ett snöre att hålla sig till.

    11. När taket är fyllt med pannor är det dags för nockpannorna. De läggs ut ovanpå nocken och skarvarna tätas med speciell tätningsmassa för att förhindra att fukt tränger in. Alla nockpannor spikas i nocken för att inte riskera att blåsa av.

    12. Montera tillbaka vindskivor och vattbrädor och njut av ditt nya tegeltak som säkerligen kommer hålla i 30 år!

    Verktyg och material du behöver

    På bolist.se finns ett begränsat utbud av takmaterial och tillbehör. I våra byggvaruhus kan de hjälpa dig med allt som rör ditt takprojekt.