BOLIST
  • Gör det själv-guide: Renovera trätrappa

    Om du har tröttnat på den gulnade furutrappan är det kanske dags att renovera den. Det är ett jobb som varken behöver vara krångligt eller ta speciellt lång tid. Flera tillverkare säljer idag trapprenoveringskit där stegen är färdiga och du själv mäter och kapar till dem så att de passar just din trappa.  

    Renovera trätrappa - inte bara stegen

    Av naturliga skäl är det oftast stegen som slits först, men om man ändå ska renovera trappan bör man passa på att även fixa till andra delar av den. Det kan till exempel innebära att måla vangstyckena i en avvikande kulör, eftersom de inte ersätts med nytt trä.

    Är trappstegen klädda med gamla mattor rekommenderas oftast att nålfilts- eller linoleummatta kan sitta kvar, så länge du är säker på att mattan har bra fäste och inte ligger löst.

    Plast- och vinylmattor måste däremot tas bort. Anledningen är bland annat det lim som dessa mattor oftast är limmade med. Trots årtionden under mattorna förblir det ”öppet”, är alltså inte helt genomhärdat, och skulle inte ge ett tillräckligt säkert och bra underlag för de nya stegen. En trappa med dessa förutsättningar kräver alltså att både matta och lim tas bort helt.

    1. Se över vangstyckena efter eventuella skador. Spackla och slipa dem liksom all den eventuella lack som trappan är behandlad med. Börja med ett grovt sandpapper och avsluta med ett finare. Måla de delar som berörs med en slittålig färg i flera lager. Du behöver inte maskera trappstegen, då dessa ändå ska täckas med nya steg.  

    missing tag

    Renovera trätrappa - Paket med färdiga steg

    2. Flera tillverkare säljer paket med färdiga trappsteg som man sedan själv kapar i rätt mått så att de passar. Trappstegen finns i olika storlekar, så inför ett köp bör man noga mäta upp stegytornas bredd och djup för att få rätt storlek. Svängda trappor kan ha olika stegdjup. Mät alltid på det djupaste stället.

    Beroende på trappans utformning finns det andra delar som ska anpassas. I exempelvis öppna trappor sätts en bakkantslist som täcker skarven mellan det gamla och det nya steget. Slutna trappor kan kompletteras med sättsteg i samma träslag, om man inte föredrar att måla dem.

    Man kan också välja vilket träslag man vill ha på de nya trappstegen. När du väljer träslag ska du tänka på både utseende och hållbarhet. Ett hårdare träslag ger självklart en tåligare trappa som håller sig fin längre.  

    missing tag

    Renovera trätrappa - Specialverktyg för att kopiera

    Raka trappor är enklare att renovera. Till svängda trappor behövs ett specialverktyg. Detta följer med de nya trappstegen eller finns att hyra och kallas trappkompass eller trappspindel. Verktyget består av ett antal rörliga spetsar och används för att kopiera storleken på trappsteg.

    3. Placera verktyget på ditt gamla trappsteg och ställ in pilarna på trappstegets hörn. Flytta över verktyget till ett av de nya stegen och markera vid pilspetsarna.  

    missing tag


    Tänk på att placera verktyget åt rätt håll så att trappnosen kommer på rätt sida. Dra linjer mellan markeringarna och såga ut det nya trappsteget med sticksåg eller fogsvans. Prova att steget passar. Det ska gärna ha 2 mm glipa runt om för att träet ska kunna röra sig.

    Renovera trätrappa - Stegen limmas fast

    4. Börja montera de nya stegen uppifrån så att du slipper kliva på dem när du arbetar. Rengör de gamla stegen genom att dammsuga eller rugga upp de ytor som eventuellt består av slät matta. Använd ett grovt sandpapper och avlägsna allt slipdamm.

    Lim följer vanligtvis med i leveransen av de nya stegen, och tillverkarna brukar rekommendera att medföljande lim ska användas. Stryk ut lim- met och måtta in steget på plats i trappan. Tryck till steget och använd tvingar eller tyngder under torktiden.

    Kapa eventuella bakkantslister eller sättsteg och montera även dessa. Vid stora trappsteg eller vilsteg kan man behöva skarva ihop trästyckena med hjälp av lamellfogning.

    missing tag


    Renovera trätrappa - Täta skarvar och behandla

    5. När alla steg, bakkantslister och sättsteg är monterade ska trappan vila under torktiden, normalt omkring ett dygn. Efter detta kan du täta skarvarna med latexfog för att det inte ska samlas smuts där.

    Oftast kommer trappstegen endast grundoljade. Stryk dem gärna med olja av bra kvalitet. Gör detta en gång per år för att försäkra dig om att din nya fina trappa kommer att stå sig lika fin i många år.

    missing tag

    Renovera trätrappa – Checklista och tips

    Om du har tröttnat på den gulnade furutrappan är det kanske dags att renovera den. Det är ett jobb som varken behöver vara krångligt eller ta speciellt lång tid.

    Flera tillverkare säljer idag trapprenoveringskit där stegen är färdiga och du själv mäter och kapar till dem så att de passar just din trappa. Måste du använda den andra våningen eller finns det en annan ingång? Du kommer inte att kunna gå i trappan under renoveringen. Väljer man att ta bort det gamla ytskiktet gäller det att även få bort allt lim för att få bra vidhäftning för det nya steget.

    När du ska räkna ut hur mycket material som be- hövs måste du bestämma vilka delar av den gamla trappan som ska döljas, t ex även sättsteg eller lister, och mäta de respektive delarnas bredd, höjd och djup. Trappstegspaketen ska ligga i samma rum där de ska sättas minst två dygn före montering.

    Trapprenovering är egentligen inte speciellt svårt eller avancerat, men det kräver tålamod och noggrannhet för att lyckas. Små glipor och felsågningar går att trolla bort med mjukfog i det nya träslagets kulör, men vid större fel bör man börja om med en ny bit istället. När måttet på det gamla plansteget ska föras över till det nya, tänk på att lägga trappkompassen åt rätt håll när du ritar av.

    Eftersom det finns ett par millimeters rörelsemån runt om det nya steget, stryk en sträng med mjukfog i springorna för att hindra smuts från att hamna där. Det finns mjukfog i olika fär- ger som kan matchas mot trappstegets färg. Ta alltid bort gamla mattor innan du renoverar med nytt laminat.

    Bra verktyg att ha när man ska renovera trätrappa.

    Jämte hammaren är skruvdragaren snickarens bästa vän. Det finns varianter från minsta lilla 4-voltsskruvdragare till kraftiga 36-voltsmaskiner med slagfunktion. Verktygets storlek och kvalitet bör anpassas efter användaren och efter hur mycket det faktiskt används. För de allra flesta räcker en liten smidig 12-voltsmaskin till alla de vanligaste jobben. Sticksågen är den mest mångsidiga sågen i snickarens verktygslåda. Med sticksågen kan man göra kapningar i de flesta typer av material, då sågbladet enkelt byts ut beroende på vad som ska sågas. Den klarar att kapa relativt kraftiga trästycken och är helt oumbärlig då man behöver få till en rundad eller oregelbunden form. Ju längre vattenpasset är, desto mer exakt och noggrant blir mätresultatet. Hantverkarvattenpass som ofta kallas långpass. Längd 120–180 cm. Längden gör att det ger mer exakthet vid större byggen. Ett vattenpass exakthet mäts i känslighet och tolerans. Känslighet betyder hur snabbt bubblan rör på sig, dvs hur snabbt den ställer in sig. Har passet hög känslighet är det mer exakt, men å andra sidan kan det vara svårare att arbeta med, eftersom mätningen blir känsligare.

    Ek är ett hårt träslag.

    Det är ”tätt” med hög densitet, varför det också är ganska tungt. Ytan på ek är slitstark, och det är därför vanligt att man tillverkar möbler eller annan inredning av det. Ek är också, inte minst tack vare sin vackra och variationsrika ådring, ett vanligt träslag i golvplankor. Vid skruvning eller spikning i ek ska man alltid förborra. Risken är annars stor att virket spricker.

    Verktyg och material du behöver

    På bolist.se finns ett begränsat utbud av byggmaterial, kontakta din närmaste BOLIST-butik för ett större utbud.