Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

ENDAST HOS DIN LOKALA BOLIST-BUTIK

Lertegel

BOLIST har en bred och stor kunskap inom tak för alla typer av byggnader. Vi är Sveriges mest lokala bygg- och järnhandel med 200 butiker och 1500 experter runt om i landet. Välkommen in!

Hitta min närmaste butik
 • Vackert lertegel

  Tak är ett av husets absolut viktigaste delar. Ett gammalt läckande tak kan skapa många följdproblem som i längden kan bli väldigt kostsamt. Att inte vänta för länge med att uppdatera sin takbeklädnad är därför viktigt. De flesta väljer att använda samma typ av material som man redan har men ibland kan det kanske vara bra att fundera över om inte ett annat takmaterial skulle passa huset bättre. Plåt, betong, utvändig takpapp är vanliga takmaterial i Sverige men glöm för all del inte bort ett av våra mest klassiska och kanske det allra vackraste, lertegel. Lertegel har använts väldigt länge och är för många det enda tänkbara alternativet på ett lite äldre hus.

  Ett klassiskt material.

  Äkta lertegelpannor görs precis som namnet antyder av högkvalitativ lera som formas och bränns till takpannor. Lera är ren naturprodukt och åldras mycket vackert. Det går att få sina pannor både en- och tvåkupiga. Enkupigt lertegeltak anses kanske vara det allra mest traditionella men till lite större tak blir läggningen helt klart enklare med den tvåkupiga varianten.

  Förberedelse inför läggning.

  Takläggning handlar mycket om planering. Ett gammalt tak kan bjuda på många överraskningar och bli inte förvånad om även vissa delar av undertaket måste åtgärdas. -Planering och avrivning. Se till att allt material som krävs finns på plats innan det gamla taket rivs bort. Ny underlagspapp, strö- och bärläkt och eventuella nya delar till takavvattningen är bra att inhandla redan från början. Fundera gärna över om inte en rejäl byggnadsställning kan vara ett alternativ. Takarbeten ska vara säkra, då går jobbet både snabbare och enklare.

  Undertak.

  När det gamla taket är borta och eventuella skador är åtgärdade är det dags för ny underlagspapp. På underlagspappen spikas sen strö- och bärläkt. Varje panna har sitt speciella mått och bärläkten anpassas efter detta. Gör gärna en taksida i taget så slipper taket stå öppet och exponerat för eventuell nederbörd i onödan.

  Läggning av takpannor.

  Att få upp takpannor på taket kan vara besvärligt. Det finns därför smarta rullband att hyra, alternativt ser man till att tajma transporten av takpannorna så att kranbilen kan lyfta upp dem direkt upp på taket. Fördela sen ut pannorna över taket och börja läggningen längst ner i högra hörnet. Lägg ut hela nedersta raden och fortsätt sen på samma sätt upp över hela taket. På tak med kraftig lutning eller på extra utsatta ställen kan man behöva fästa takpannorna med en spik. Högst upp på taket läggs en rad med särskilda nockpannor som tätas sinsemellan och fästs med en spik.

  Att välja ett äkta lertegeltak är en investering, ofta håller nämligen taket längre än själva huset!

  Hitta din närmaste butik som säljer lertegel