BOLIST
  • Gör det själv-guide: Sätta fönsterfoder och smyg inomhus

    Foder och utsalning runt fönster och dörrar är till för att täcka över glipor och annat som inte ska synas. Det blir oftast aktuellt vid byte av fönster och dörr eller vid andra tillfällen som tilläggsisolering av väggar. Det är ett lite pilligt jobb, men det är värt det extra arbetet, eftersom vackra snickerier förhöjer upplevelsen av hela rummet.

    Sätta fönsterfoder och smyg inomhus - Utsalning

    Väggen är oftast tjockare än dörr- och fönsterkarm, och därför behöver man göra en utsalning. Det innebär att man täcker mellanrummet mellan karmen och väggen där fodret ska sitta. Detta mellanrum kallas smyg. Gäller det en yttervägg monteras oftast karmen i liv med den yttre väggen, och då hamnar utsalningen på insidan.

    Börja med fönstersmygen

    1. Hur rakt man än monterat karmen så brukar gliporna alltid bli olika stora, och därför är det enklast att göra varje del till smygen för sig. Ett bra material till detta är MDF, som är lätt att kapa, blir slätt när man målat och inte rör sig så mycket som vanligt trä.

    Mät på ett ungefär avståndet mellan karmen och kanten på väggen där fodret sedan ska sitta. Lägg på någon centimeter och remsa upp längder av MDF, i detta mått. 

    missing tag

    2. Den glipa som finns mellan fönsterkarm och öppningen i väggen där drevningen sitter behöver täckas av smygen. Om tjockleken på MDF-skivan är mindre än denna glipa kan man sätta några klossar i öppningen för att få ut smygen. Bitar av MDF eller boardskiva går bra att använda till detta. 

    missing tag

    Sätta fönsterfoder och smyg inomhus - liggande

    3. Mät det vertikala innermåttet på fönsteröppningen på både vänster och höger sida och kapa av två av remsorna i dessa längder. Ställ rem- sorna på plats i fönsteröppningen, smygen, dikt mot karmen och rita ett streck jäms med väggen för att se hur mycket som behöver kapas bort för att remsan ska ligga i liv med väggen. 

    missing tag

    4. Kapa av remsorna längs med strecket och montera dem igen. Håll koll på vilken av remsorna som hör till vilken sida, eftersom de har unika mått.

    Sätta foder och smyg inomhus - stående

    Mät det horisontella innermåttet på fönsteröppningen både uppe och nere. Upprepa samma procedur som tidigare och kapa det som sticker ut. I dörr- öppning används ingen smygbräda i botten, eftersom tröskeln sitter där.

    Prova så att alla remsor passar utan några större glipor mellan karm och innervägg. 

    missing tag

    5. När smygarna passar bra i öppningen sätts de fast med skruv eller dyckert. Försänk skruvskallarna så att de kan spacklas över. 

    missing tag

    Sätta fönsterfoder och smyg inomhus - Fönsterbräda

    Med smygarna väl på plats är det dags för nästa steg. I en dörröppning står tröskeln för avslutet nedåt, men i fönsteröppningar vill man gärna ha en fönsterbräda.

    6. Mät fönsteröppningen och lägg till två gånger bredden av det komman- de fodret. Då får du den minsta längden på din fönsterbräda. Fönster- brädor finns att köpa färdiga i olika profiler, men man kan också göra en egen av en 45 x 45 mm regel och en handöverfräs.

    Montera fönsterbrädan i liv med den nedre smygen i fönsteröppningen. Skarven spacklas eller fylls med mjukfog före målning. 

    missing tag
    missing tag

    Sätta fönsterfoder och smyg inomhus - Fönsterfoder

    7. Smygen är på plats runt öppningen, och det är dags att sätta foder. Börja med sidofodren och mät från fönsterbrädan. Fodren ska täcka glipan vid smygbrädorna, så anpassa deras längd efter det. Kapa fodren upptill i 45 graders vinkel. 

    missing tag

    8. Fäst de två sidofodren provisoriskt med listspik för att kunna mäta inner- måttet mellan fodren. Mät och kapa till ett foder som passar däremellan. 

    missing tag

    Sätta fönsterfoder och smyg inomhus - Slutmontering

    9. Fäst fodren lite löst och se över skarvarna att allt passar. Med en trä- kloss och hammare kan du justera fodren tills skarvarna går ihop. Spika fast fodren och använd en dorn sista biten för att slippa fula slagmärken. Ytterhörnet kan om det behövs skråspikas för att hålla ihop hörnet. 
    missing tag

    10. Lägg mjukfog mellan karm och smyg samt i glipor på fodret. Grund- måla både foder och utsalning. Därefter avslutar man med minst två strykningar med snickerifärg. 

    missing tag
    missing tag

    Sätta fönsterfoder och smyg inomhus - Checklista och tips

    Foder och utsalning runt fönster och dörrar är till för att täcka över glipor och annat som inte ska synas. Det blir oftast aktuellt vid byte av fönster och dörr eller vid andra tillfällen som tilläggsisolering av väggar. Det är ett lite pilligt jobb, men det är värt det extra arbetet, eftersom vackra snickerier förhöjer upplevelsen av hela rummet.

    Fönsterenheten är tunnare än väggen som den sitter i. Där bildas ett utrymme som kallas smyg. Den kläs för att täcka glipor mellan fönsterkarm och vägg. Det kallas utsalning. Eftersom bitarna har individuella mått, märk upp dem så att de monteras på rätt plats. Utsalning av en dörr görs på samma sätt som avett fönster. 

    Skillnaden är i botten, där istället tröskeln monteras. De flesta sågar ger ett fint och ett grovt sågsnitt. Se till att det fina snittet hamnar utåt när bitarna monteras så slipper man spackla så mycket före målning. Som ett alternativ till separat fönsterbräda kan man göra den horisontella smygbrädan lite djupare. Används MDF som material ska man helst förborra före skruvning. Eftersom ytan är liten och man skruvar nära kanten är det annars lätt att skivan spricker. 

    Försänk också skruvskallarna. Fönsterbrädan bör liva med den nedre smygen. När du mäter upp fönsteröppningen, lägg då till två gånger fodrets bredd. Fönsterbrädor finns naturligtvis även att köpa färdiga: profilerade, släta, obehandlade och målade. Foder finns profilerade på olika sätt, för olika stilar. Välj ett som passar husets övriga stil.

    En gersåg eller en klassisk gerlåda är praktiskt när man ska kapa lister och foder. Det finns fasta lägen för alla vanligt förekommande vinklar, vilket ger perfekt resultat även om man är ovan. Spika inte fast fodren helt till en början. Sätt dem löst först så att de går att justera och passas in med varandra. En tunn sträng mjukfog före målning trollar bort de flesta skarvar och glipor som annars lätt kan förstöra helhetsintrycket av det nya fönstret eller dörren. Det finns färdigmålade foder. 

    Om du behöver lägga på ett lager färg till så tvätta dem först med målartvätt, annars är det risk att färgen inte fäster. Om något ska ”liva med” något annat ska det ligga eller stå jäms med, i samma höjd eller jäms med i sidled. MDF står för Medium Density Fibreboard och betyder att det är en medelhård träfiberskiva. Den är formstabil och passar därför bra till olika typer av snickerier. Skivan är tillverkad av mycket små, sönderdelade träfibrer som sedan limmats till skivor. 

    En MDF är mycket slät och lämpar sig väl för övermålning. I bygg- och trävaruhandeln räknas inte limfogskiva till kategorin byggskivor men är ändå ett skivmaterial. Limfogskivan är uppbyggd av flera lameller, stavar, av torkat massivt trä som limmats samman. Skivorna är mycket tacksamma att arbeta i. Användningsområdena inom hemsnickeri är snudd på obegränsade: bokhyllor, fönsterbrädor, skåp, bänkar, bord, ja, det mesta inom inredning. 

    Tack vare träets egenskaper lämpar de sig också att ytbehandla på alla tänkbara sätt. Skivorna finns i många olika träslag och kan t ex lackas, oljas eller laseras. Dorn är ett pennliknande verktyg som används för att slå in spikhuvuden. Den används då spiken ska slås in djupt i träet eller där man av utrymmesskäl inte kommer åt med hammarhuvudet. Att gersåga är att snedsåga eller såga ett vinklat snitt. Det kan göras med handsåg eller med maskindriven såg. 

    Vid större byggprojekt är en maskindriven kap- och gersåg en bra investering. En handdriven geringssåg täcker in de flesta mindre snickeribehov i hemmet. De vanligaste vinklarna är 22,5, 45 och 90 grader. 

    Verktyg och material du behöver

    På bolist.se finns ett begränsat utbud av foder och byggmaterial, kontakta din närmaste BOLIST-butik för ett större utbud.