BOLIST
  • Gör det själv-guide: Måla betonggolv

    Ett betonggolv är slitstarkt, och med en målad yta blir det mer lättskött. För att färgen ska hålla länge ska det vara rent och ha en bra fästyta innan det målas. Tidigare målat betonggolv skrapas, tvättas och slipas för att ge ett bra underlag för den nya färgen.

    Är golvet inte ordentligt torrt kommer färgen sannolikt att spricka på sikt. Börja därför alltid med att testa fuktigheten i golvet. Är golvet nygjutet kan det ta upp- emot 6 månader innan det är torrt nog för ytbehandling som mattläggning eller målning. Golv kan även släppa upp fukt underifrån, till exempel i källare, så en fuktkontroll före är bra.

    1. En digital fuktmätare ger ett exakt resultat av golvets fukthalt (den relativa fuktigheten i betongen bör inte överstiga 90 procent). Man kan också tejpa fast en tätslutande plastfoliebit på golvet, ca 50 x 50 cm. Lägg in en distanskloss under plastfolien så att den kommer upp en bit från golvet. Är golvet mörkt efter ett par dygn finns det fukt där, varför man bör vädra, vänta en tid och prova igen.

    Finns det fukt i golvet får man anpassa färgvalet därefter. Välj i så fall en vatten- buren färg som släpper igenom fukt från golvet. En lösningsmedelsbaserad färg är visserligen starkare men ger ett tätt ytskikt som inte släpper igenom fukten, och då kommer färgen på sikt att spricka.

    1. Ett tidigare målat betonggolv ska rengöras från gammal flagnad färg och damm. Skrapa bort färgen med stålskrapa eller stålborste.
    2. Tvätta golvet med fettlösande medel så att ytan blir ren och får den nya färgen att fästa. Skölj av med vatten och låt golvet torka ordentligt.
    3. Slipa golvet efter tvätt. Använd sliphandtag med teleskopskaft eller slipmaskin om ytan är stor. Är golvet obehandlat kan det också behöva slipas eftersom det ofta har ett ytskikt med cementhud som måste avlägsnas för att färgen ska fästa. Genom att rispa ytan med en mejsel ser man om det yttersta skiktet lossnar. Cementhuden slipar man i så fall bort.
    4. Spackla eventuella ojämnheter med lämpligt golvspackel och låt torka. Slipa de spacklade ytorna så att de blir jämna och matta. Dammsug noga och skölj rent med vatten och låt torka ordentligt.
    5. Måla golvet med en roller. Är golvet obehandlat ska det grundmålas först. Stora ytor kräver att man tar mindre områden i taget, men för att det ska bli snyggt och få ett enhetligt utseende ska de målas vått i vått. Tänk också på att sparmåla vartefter du arbetar dig framåt. Ett betonggolv bör målas två gånger. 
    missing tag

    Måla betonggolv – Checklista och tips

    Ett betonggolv är slitstarkt, och med en målad yta blir det mer lättskött. För att färgen ska hålla länge ska det vara rent och ha en bra fästyta innan det målas. Tidigare målat betonggolv skrapas, tvättas och slipas för att ge ett bra underlag för den nya färgen. Måla betonggolv går utmärkt att göra i både källare och garage. Det viktiga är att underlaget inte är fuktigt då färgen annars kan släppa. 

    Lackpensel 
    Lackpenseln är den klassiska penseln som används för att måla lister, foder och andra snickerier. Finare lackpenslar har träskaft och ett rostfritt metallbleck som håller fast borstet. Välj gärna en pensel med tjockt naturborst som kan hålla mer färg, då slipper du doppa penseln så ofta. Nackdelen är att nya penslar med naturborst ofta släpper mer strån än sådana med syntetborst. Lackpenslar finns i många olika bredder för att passa olika ändamål och passar bra i målarlådan som en allroundpensel.

    Moddlare
    Moddlare eller finishpensel som den också kallas är en pensel för slutstrykning av större ytor. Den ger ett jämnt och fint resultat och lämnar sällan några synliga penseldrag. Den är perfekt för att måla skåpluckor, dörrar, bordsskivor och större ytor som ska bli släta. Använd gärna moddlaren i kombination med en annan pensel, som du först applicerar färgen med för att sedan efterdra med moddlaren. 

    Rollerhylsor
    Rollerhylsor finns i olika bredder men framför allt med olika lång lugg. En längre lugg ger mer struktur på ytan man målar. Till ett golv bör man använda en filtroller, som ger golvet en blank och slät yta. Till väggar finns rollrar med mellanlång lugg som ger en normal struktur på väggen och långhåriga som ger en grövre struktur. Roller med mellanlångt hår är ett standardverktyg som bör fin- nas i alla målarlådor. Den går även att använda som klisterroller när du ska tapetsera. 

    Skumplastroller
    För att få den där blanka och helt släta fabrikslackerade ytan ska du använda en skumplastroller. Till skillnad från de håriga rollerhylsorna har denna ingen lugg utan är helt enkelt gjord av skumplast. Använd den gärna i kombination med en pensel som du sprider ut färgen med och efterdra sedan med skumgummirollern för att få en yta utan penseldrag. Rollern går även att använda till olika typer av lacker för att få släta ytor. För den som vill få synlig struktur i färgen som ett formelement finns ett flertal strukturrollrar att välja bland. 

    Måla betonggolv
    En målad yta ger ett starkt skydd och ger många gånger ett rum en ansiktslyftning. Golvfärg har två viktiga egenskaper. Den flyter ut bra, och det är tacksamt när man vill få en jämn yta. Färgen är extra slittålig, vilket krävs för att golvet ska stå sig fint, oavsett underlag. Golvfärg görs oftast halvblank, vilket innebär en glans på ungefär 40. Grundfärg eller häftgrund används för att förbereda underlag inför slutstrykning med täckfärg. Spärrgrund används för att måla över väggar och tak som missfärgats av exempelvis cigarettrök. Det finns även grundfärg som används på tapet för att den inte ska bubbla sig när man målar över den. Smuts i luften som lägger sig på ytan gör också att färger fungerar sämre. Att grundmåla virket så snart efter slipning som möjligt är alltså bra för att snabbt få ett skyddande lager. 

    Verktyg och material du behöver

    På bolist.se finns ett begränsat utbud av färg, kontakta din närmaste BOLIST-butik för ett större utbud