Svårighetsgrad: LÄTT
Att måla är vanligtvis ett av hemmafixarens första jobb. Att pytsa på lite färg här och var känns kanske som en enkel match. Det är det visserligen, men för att få det där extra lyckade resultatet gäller det att ha koll på förarbetet och att vara noggrann. Så här målar du dina snickerier inomhus.
Rent, fast och torrt underlag
Regeln som gäller för all sorts målning, oavsett om det gäller inne eller ute, hela hus eller små snickerier, är att underlaget ska vara rent, fast och torrt. Det finns annars en risk att färgen fäster dåligt och att den då sannolikt kommer att flagna.
1. Använd målartvätt för att få bort smuts och fettfläckar. Om underlaget inte är rent kommer färgen inte att fästa bra.
2. Inspektera ytan för att upptäcka eventuella skador. På snickerier inomhus är vanliga skador gamla spikhål, nötningsskador på hörn eller kanter. På fönsterbrädor är fuktskador vanliga. Känn efter med fingret på skadan. Är träet mjukt behöver det troligen bytas ut, men är det fast och i bra skick för övrigt räcker det oftast att laga skadan.
Spikhål och andra mindre skador lagas. Rengör ytan, slipa den med ett mellangrovt sandpapper och spackla med snickerispackel. Detta spackel är lite segare i konsistensen och blir mer hållbart än väggspackel. Avsluta med att slipa av den spacklade ytan med ett finkornigt sandpapper med korn 120–180 tills ytan är lika jämn som resten av underlaget. Försäkra dig till sist om att träet är torrt. Detta för att färgen ska fästa och för att man inte ska måla in fukt.
Kvistlack och grundfärg i botten
3. På trärent virke behandlas alla kvistar med kvistlack. Lacken hindrar kvistarna att blöda igenom färgen och bilda mörka fläckar. Detta moment går fort och ger ett bättre slutresultat.
4. Grundmåla med snickerigrundfärg. Den ger ett jämnt underlag och ett bra fäste för slutstrykningen.
När grundfärgen läggs på kan det hända att man hittar några fler skavanker som bör åtgärdas. Det är då inte försent att spackla och slipa efter grundmålningen. Men tänk på att grundmåla de spacklade ytorna en gång till när de har torkat, då spackel och trä suger färg olika fort, och att den spacklade ytan annars kommer att synas igenom det färdiga resultatet.
Rätt pensel för ändamålet
5. Att välja pensel handlar inte bara om storlek, utan olika penslar är anpassade för olika ändamål. Penslar finns i varierande prisklasser där de billigaste ofta har plasthandtag och syntetborst. De dyrare penslarna har ofta träskaft och naturborst, och ska man måla mycket snickerier kan en fin och dyr pensel vara en bra investering då slutresultatet blir avsevärt mycket bättre.
Vid målning av snickerier eftersträvar man ett jämnt och fint resultat med så få penseldrag som möjligt. En lackpensel med natur- eller blandborst är då att föredra. Bredden på penseln väljer du efter vad som ska målas; en för bred pensel lämnar färg utanför och en för smal pensel behöver många fler drag för att måla täckande.
Olika tekniker för olika penslar
6. Runda penslar är ett bra exempel på att det finns olika målningstekniker för olika penslar. Dessa lämpar sig bra för att måla fönsterbågar och andra snickerier med lite svåråtkomliga profiler. Genom att snurra på penseln fördelar man färgen jämnt och gör raka snygga linjer med färgen.
En moddlare, eller finishpensel, är ett fantastiskt verktyg för snickerier med lite större ytor som fönsterbrädor och dörrar. Den slätar ut färgen över en stor yta och lämnar en spegelblank yta efter sig. Fråga gärna din färghandlare vilken pensel du ska ha till just ditt målningsjobb.
Slutstrykning
7. Felet många gör är att man börjar måla med fel sorts färg. Man målar på några lager snickerifärg och tänker att resultatet kommer att bli bra, men i målning är faktiskt detta moment det minst viktiga. Ett dåligt under-arbete kan inte täckas över av slutstrykningen hur många gånger man än målar. Underliggande skavanker kommer istället att synas ännu mer.
När underarbetet känns helt klart är det dags för slutstrykningen. Den görs i minst två lager med snickerifärg för att få en helt täckande kulör och en slitstark yta. Valet av kulör är naturligtvis en fråga om tycke och smak. Den vanligaste kulören på snickerier är ändå S 0502-Y som är en vit färg med lite gult i. Den kallas även ”äggskal” eller ”Stockholmsvit”.
Ett vanligt misstag är att man använder sig av för lite färg då man är rädd för att få rinningar. Detta kan resultera i att ytan blir flammig då färgen torkar för fort och i olika takt. Prova gärna att använda mer generöst med färg. Då hinner färgen flyta ut fint och torkar långsamt till en jämn och slät yta.
Verktyg och material du behöver
På bolist.se finns ett begränsat utbud av färg, kontakta din närmaste BOLIST-butik för ett större utbud.