Gör det själv-guide: Bredspackla väggar och tak
Glasfiberväv är en bra och tåligt väggbeklädnad. Ytan kan lätt fräschas upp med färg, men om man tröttnat på strukturen i väven finns det olika alternativ till att dölja den. Att bredspackla över hela väggytan för att få en slät struktur är ett.
Rullspackling ger ett förhållandevis tunt lager, medan bredspackling, som det beskrivs ovan, ger ett tjockare lager spackel och på så sätt är mer förlåtande mot underlaget.
- Förbered
väggen genom att ta bort gammal plugg, skruv och spik.
- Skär bort
eventuellt löst sittande tapet. Spacklet fäster inte då underlaget är
löst, därför måste all tapet som lossnat från väggen tas bort.
- Lägg på
spackel på en del av väggytan. Hur stor del avgörs av hur pass van
spacklare du är. Lägg på max ett par millimeter tjockt lager. Använd
en spackel- spade i varje hand. Med den ena drar du ut spacklet på
väggen och med den andra tar du upp spackel ur hinken och drar sedan av
överskottet från den andra spackelspaden. Spackelspadarna ska vara
relativt stora, 25–50 cm breda. Ju mer van du blir, desto bredare spade
kan du hantera. På en helt ny spackelspade bör du böja upp ändarna en
aning och slipa lite lätt längs kanten för att undvika att få skarpa
kanter mellan spackeldragen.
- När
spacklet lagts ut ska det jämnas till. Börja vid ena sidan och spackla
ut en jämn yta, nedifrån och upp. Jämför spacklingen med att breda en
smörgås, jämnt tryck och med något vinklad spackelspade. Försök få
ytan så jämn som möjligt. Det minimerar slipjobbet senare.
- När
spacklet torkat ska ytan slipas ren från åsar och andra ojämnheter.
Använd ett ledat sliphandtag med teleskopskaft, som ger mer styrka och
bättre räckvidd.
- Kontrollera
hur jämn ytan blivit genom att lysa med en lampa utmed väggen. I
släpljuset är det lätt att se var eventuella ojämnheter finns. Bättra
på med spackel där det behövs och slipa återigen tills ytan blivit så
slät som möjligt.
Ett alternativ till spackel kan vara att täcka över glasfiberväven med renoveringsgips. Den är 6 mm tjock, vilket är tunnare än vanlig väggips (13 mm). Skivorna sätts utanpå väven och bearbetas som vanlig väggips. Utöver renoveringsgipsen finns det ytterligare ett par andra alternativ för att dölja glasfiberväv: med rullspackel och renoveringstapet.
Rullspackla väggar och tak
Ett enkelt sätt att dölja glasfiberväv eller annan strukturtapet är att använda rullspackel. Det är löst i strukturen och rullas ut på glasfiberväven, slätas ut med bred spackelspade och slipas jämnt. Den befintliga ytan bör dock inte vara alltför skadad eller ojämn, eftersom rullspackel är relativt tunt.
- Förbered
väggen genom att ta bort gammal plugg, skruv och spik.
- Tvätta
väggen med målartvätt för att få bort smuts och fett från ytan.
- Efter
tvätt, stryk med handen över väggytan och undersök om glasfiberväven
har bubblor eller sitter löst. Skär i så fall bort de lösa partierna.
- Spackla
och slipa skador och håligheter i väven.
- En ny
roller behöver tvättas ur med vatten och tvål innan den används för
att löst ludd ska försvinna. Rollern ska också vara genomfuktad då den
används.
- Sänk ner
rollern i hinken så att rikligt med spackel fastnar. Rolla sedan ut
spack- let på befintlig väv i ett jämnt lager, ett par till tre
millimeter tjockt. När spacklet är jämnt applicerat över hela ytan,
låt det vila en stund, högst en kvart. Ytan ska fortfarande vara fuktig nog
att kunna bearbetas.
7. Stryk ut och släta till ytan med en stålspackel. Dra spackeln lätt över ytan i jämna, stora rörelser.
8. Ytan ska torka helt innan den jämnas till med slippapper.
9. Slipa ytan helt slät med sandpapper. Ett ledbart sliphandtag med teleskopskaft underlättar arbetet. Är ytan fortfarande ojämn kan man behöva spackla flera gånger.
Glasfiberväven kan också täckas över med renoveringsgips. Den är 6 mm tjock, vilket är tunnare än vanlig väggips (13 mm). Skivorna sätts utanpå väven och bear- betas enligt vanlig uppsättning. Det finns ytterligare ett par alternativ för att dölja glasfiberväv: med renoveringstapet och med bredspackling.
Bredspackla och rullspackla väggar – Checklista och tips
Glasfiberväv är en bra och tåligt väggbeklädnad. Ytan kan lätt fräschas upp med färg, men om man tröttnat på strukturen i väven finns det olika alternativ till att dölja den. Att bredspackla över hela väggytan för att få en slät struktur är ett. Ett enkelt sätt att dölja glasfiberväv eller annan strukturtapet är att använda rullspackel. Det är löst i strukturen och rullas ut på glasfiberväven, slätas ut med bred spackelspade och slipas jämnt. Den befintliga ytan bör dock inte vara alltför skadad eller ojämn, eftersom rullspackel är relativt tunt.
Renoveringsgips eller ytgipsskiva
Dessa skivor är 6 mm tjocka och används främst i renoveringssyfte för att dölja skavanker på väggarna. Fördelen är alltså att de snabbt ger en ny väggbeklädnad och att de inte bygger så mycket ut i rummet och tar värdefull yta. Rollerhylsor finns i olika bredder men framför allt med olika lång lugg. En längre lugg ger mer struktur på ytan man målar. Till ett golv bör man använda en filtroller, som ger golvet en blank och slät yta. Till väggar finns rollrar med mellanlång lugg som ger en normal struktur på väggen och långhåriga som ger en grövre struktur.
Roller med mellanlångt hår är ett standardverktyg som bör finnas i alla målarlådor. Den går även att använda som klisterroller när du ska tapetsera. För att få den där blanka och helt släta fabrikslackerade ytan ska du använda en skumplastroller. Till skillnad från de håriga rollerhylsorna har denna ingen lugg utan är helt enkelt gjord av skumplast. Använd den gärna i kombination med en pensel som du sprider ut färgen med och efterdra sedan med skumgummirollern för att få en yta utan penseldrag.
Rollern går även att använda till olika typer av lacker för att få släta ytor. För den som vill få synlig struktur i färgen som ett formelement finns ett flertal strukturrollrar att välja bland. Att ha bra kontakter med lite olika hantverkare är ovärderligt även för den som gör det mesta av byggjobbet själv. Som husägare behöver man rätt som det är ta hjälp av exempelvis sotare, VVS- montör, elinstallatör, konstruktörer och arkitekter. Vid köksbyg- gen är det främst elinstallatör och VVS-montör som det kan vara aktuellt att hyra in.
Alltför många skadar sig vid arbeten hemma och i fritidshuset. Ofta sker dessa olyckor helt i onödan. Marknaden vimlar av bra skydd och bekväma arbets- och skyddskläder som ska förhindra allvarliga skador, och ofta gör de dessutom arbetet lättare och effektivare.
Snickar- eller målarbyxor med fickor för tumstock, penna och skruvar. Byxorna ska ha god passform och inte vara för varma. Inbyggda knäskydd gör jobbet bekvämt och effektivt. Stadiga skor med inbyggd ståltåhätta och spiktrampskydd. Har man en gång råkat trampa på en rostig spik i vanliga skor så förstår man varför detta är nödvändigt.
Vid målningsarbeten jobbar man ofta i lite konstiga arbetsställningar, och då är det bra att stå stadigt. Att halka omkring i strumplästen blir sällan bra. Vid många arbeten med elverktyg är risken stor att flisor kan träffa ögonen. Ett par lätta men tåliga skyddsglasögon kan rädda din syn. Vid tvättning med målartvätt och vid arbeten med lut ska skyddsglasögon ovillkorligen användas. Hörselkåpor ska användas ofta. Borrmaskiner, elsågar och andra högljudda maskiner skadar hörseln. Prova att ha hörselkåporna på när du spikar; jobbet går mycket lättare, och har du dessutom inbyggd radio blir arbetet roligare.
På vanliga byggarbetsplatser är hjälm obligatoriskt enligt lag. Tyvärr är det alldeles för få hemmafixare som ens äger en riktig bygghjälm. Om man jobbar tillsammans med någon på olika höjd, exempelvis på en fasad, bör man absolut använda hjälm. Den minsta skruvmejsel kan ställa till med stor skada om man skulle råka tappa den från några meters höjd. Idag finns specialhandskar för alla typer av arbeten, alltifrån vibrationsdämpande till syrabeständiga gummihandskar.
Den viktigaste handsken är den vanliga arbetshandsken som skyddar mot trä- och metallflisor och som ser till att hammaren sitter säkert i handen. Välj en handske i rätt storlek som sitter tajt på handen och med glidskydd på utsatta ställen. Alltför stora och sladdriga handskar kan vara farliga, då de lätt fastnar i maskiner och sågklingor.
Andningsmask med för ändamålet korrekt filter hör till måla- rens allra viktigaste skyddsutrustning. Lösningsmedelsbaserade färger eller lacker avger giftiga gaser, som kan vara mycket farliga att andas in. Andningsmask ska också användas vid slipningsarbeten.
Verktyg
och material du behöver
På bolist.se finns ett begränsat utbud av byggmaterial, kontakta din närmaste BOLIST-butik för ett större utbud.