BOLIST
  • Gör det själv-guide: Sätta renoveringstapet

    En glasfiberväv eller strukturtapet som man vill dölja kan man bredspackla, sätta med gips eller tapetsera. Tapeterna man använder kallas med ett gemensamt namn renoveringstapeter. De är tjocka och förlåtande mot mindre skavanker på underlaget men kräver att den gamla glasfiberväven sitter fast ordenligt.

    1. Förbered väggen genom att ta bort gammal plugg, skruv och spik.
    2. Tvätta väggen med målartvätt för att få bort smuts och fett från ytan.
    3. Efter tvätt, stryk med handen över väggytan och undersök om glasfiberväven har bubblor eller sitter löst. Skär i så fall ett snitt i de lösa partierna och klistra fast väven på nytt. Ta inte bort väven, eftersom de kala fläckarna kan lysa igenom renoveringstapeten.
    4. Spackla och slipa eventuella skruvhål i väggen. Grundstryk sedan väggen med en primer. Det gör att det annars sugande underlaget blir något mättat innan limmet stryks på. Använd en roller.
    5. Skär till och förbered våder i lagom längder med några centimeters marginal.
    6. När primern torkat, rolla på ett jämnt lager med lim så att det täcker lagom för en våd.
    7. Sätt upp våden och släta ut eventuella luftbubblor med hjälp av en spatel, ett tapetverktyg. Arbeta från mitten och utåt.
    8. Skär rent våden upptill och nedtill med en vass mattkniv. Använd en tapetlinjal att skära mot.
    9. Stryk på nytt lim för nästa våd. Våderna sätts kant i kant, alltså utan överlapp.
    Normalt sett är väggen klar för övermålning eller sluttapetsering efter 12–24 timmar. Glasfiberväv kan även täckas över med renoveringsgips. Den är 6 mm tjock, vilket är tunnare än vanlig väggips (13 mm). Skivorna sätts utanpå väven och bearbetas enligt vanlig uppsättning. Glasfiberväv kan också döljas genom bredspackling och med rullspackel. 
    missing tag

    Sätta renoveringstapet – Checklista och tips

    En glasfiberväv eller strukturtapet som man vill dölja kan man bredspackla, sätta med gips eller tapetsera. Tapeterna man använder kallas med ett gemensamt namn renoveringstapeter. De är tjocka och förlåtande mot mindre skavanker på underlaget men kräver att den gamla glasfiberväven sitter fast ordenligt. 

    Primer är en typ av grundfärg som brukar kallas spärrande. Den hindrar besvärliga fläckar från t ex nikotin eller tuschpennor att tränga igenom. Primern stryks som första lager för att sedan övermålas med vanlig grundfärg och det sista täckande lagret färg. Är fläckarna kraftigt markerade kan man behöva stryka primer ett par gånger. 

    Bra verktyg att ha när man ska sätta renoveringstapet.
    Lodar gör man för att få ut en rak vertikal linje. Ett lod består av två delar, ett snöre och en tyngd. Snöret sträcks ut av lodets tyngd och anger då en exakt linje att utgå från då man t ex ska sätta tapetvåder. För att få ut en rak horisontell linje på plana ytor tillämpas en metod som kallas att snörslå. 

    Måttstock
    Ledat mätverktyg, vanligtvis i trä. Ursprungligen var graderingen i tum, men numera gäller måttenheten meter. Den korrekta benämningen är därför meterstock, men i vardagligt tal används den mer etablerade termen tumstock. 

    Hantverkarkniv 
    En bra och vass kniv gör alla arbeten i trä enklare. Det finns billiga slit och släng-knivar som får anses mer som en förbrukningsvara. De mer specialiserade varianterna kan slipas om många gånger och kostar därför mer i inköp. Bland annat kan man hitta knivar med stämjärns- funktion och anpassade för både elinstallatör och målare. Krysslasern markerar en vågrät och en lodrät linje. Perfekt hjälpmedel vid exempelvis kakling, då man hela tiden har raka linjer att följa. 

    Sandpapper och slipkloss
    Sandpapper eller slippapper är papper som belagts med slipkorn. Kornen finns i olika storlekar, vilket ger slipytan olika grader av släthet. Sandpappret läggs med fördel runt en slipkloss för att underlätta slipning av plana ytor. Generellt sett kan man dela upp målningsarbetet i tre moment, oavsett vad du ska måla och med vilken färg. Vanligtvis arbetar de flesta färgtillverkare med så kallad systemmålning. 

    Det betyder att man har ett antal produkter vars egenskaper är mat- chade för att passa och komplettera varandra. En grundregel när man ska välja produkter till målningen är därför att man väljer produkter från ett och samma märke eller fabrikat. Man ska alltså helst inte måla med en grundfärg av ett fabrikat och en täckfärg från ett annat. Väggfärg är den färgtyp vi använder mest i våra hem. Den finns i olika glans där 10 är den vanligaste varianten. 

    Matta färger ger ett lugnare intryck. De är i regel inte lika slittåliga som blanka färgytor, även om det finns undantag. En vanlig kulör på vägg- färg är S 0502-Y, även kallad ”äggskal” eller ”Stockholmsvit”. Takfärg är oftast helvit men går även att bryta i andra kulörer. Takfärgen är tillverkad för att vara enkel att applicera utan att droppa eller stänka – något som är tacksamt just när man målar tak. En vanlig takfärg har glans 2. 

    Golvfärg har två viktiga egenskaper. Den flyter ut bra, och det är tacksamt när man vill få en jämn yta. Färgen är extra slittålig, vilket krävs för att golvet ska stå sig fint, oavsett underlag. Golv- färg görs oftast halvblank, vilket innebär en glans på ungefär 40. Snickerifärg finns i många varianter. Det som skiljer mest är glanstal samt slittålighet. Snickerier och golv tar mest stryk, så de kräver en bra, slitstark yta. 

    En vanlig glans på lister och andra snickerier är halvblank, alltså glans 40. Det finns även silkes- matt, glans 15, och helblank, glans 80. Ju blankare färg man använder, desto mer slittålig blir ytan, och den blir även lättare att hålla ren. Standardkulör på lister och snickerier är S 0502-Y. Grundfärg eller häftgrund används för att förbereda underlag inför slutstrykning med täckfärg. Kvistlack eller schellack stryks på omålat virke för att inte missfärgningar från kvistar ska blöda igenom. 

    Spärrgrund används för att måla över väggar och tak som missfärgats av exempelvis cigarettrök. Det finns även grundfärg som används på tapet för att den inte ska bubbla sig när man målar över den. I våtrum behöver färgen man använder vara tät. Färgen ska vara slitstark, lätt att torka av och stå emot fukt. Den ska vara godkänd för att klara att stå emot ökad luftfuktighet eller tåla att man spolar vatten direkt på den. Det finns våtrumsfärg med stor variation i glans, men vanligtvis ligger de runt glans 20. En täckande våtrumsfärg ska alltid grundmålas först med tillhörande grundfärg för våtrum.