Gör det själv-guide: Ta bort gamla tapeter
Det finns många sätt att ta bort gamla tapeter på. Ska endast små ytor bearbetas räcker det med handkraft, medan större ytor och flera lager kan kräva hjälp av maskiner. Förutsättningarna kan variera väldigt, och metoderna att avlägsna tapeter kan fungera bättre eller sämre. Här följer några förslag.
- Ritsa
tapeten med ett vasst verktyg. Det finns verktyg som är speciellt ämnade
för detta, men vad man ritsar med spelar mindre roll. Huvudsaken är att
tapeten perforeras så att fukt lättare tränger in. Oavsett vilken metod
man sedan vkäljer är detta en bra start.
- Med få
lager tapet, prova att stryka ut rikligt med tapetlösande medel på
väggen och låt det dra in en stund. Tapetnedtagningsmedel fungerar för
de flesta väv-, pappers- och sjögrästapeter som är satta med vävlim
eller tapetklister. Alternativt kan man börja med att prova med vanligt
vatten, som sprejas på väggen med en blomspruta.
- Använd en
välslipad spackelspade i stål och skrapa bort tapeten, som tack vare
lösningsmedlet eller vattnet börjar släppa från väggen.
- Vid flera
lager tapet på putsad vägg, prova att använda en tapetångare. Den heta
ånga som maskinen avger tränger in genom de olika lagren och hjälper
till att få lim eller klister att släppa. Använd ångaren främst till
betongväggar, eftersom alltför mycket het ånga kan förstöra trä-
eller gipsunderlag.
- Arbeta
simultant genom att först ånga upp ytan och direkt skrapa bort tapeten.
Det gör det till en snabb metod.
- Ytterligare
en variant är att först riva bort så mycket lös tapet som möjligt.
Rolla sedan tapetklister på väggen.
- Tejpa fast byggplast på väggen. Låt sitta så i minst 12 timmar. Plasten gör att klistret hålls fuktigt och luckrar upp tapeten. Med en spackelspade i stål kan man sedan skrapa ner tapeten.
- Man kan även
skrapa bort den gamla tapeten med hjälp av en så kallad tapet- skrapa.
Den har vassa utbytbara blad som effektivt hyvlar bort tapetlagren. De
finns att köpa, med eller utan teleskopskaft, i byggvaruhandeln.
- Oavsett
metod behöver väggen sedan ses över. Spackla ojämnheter, slipa och
grundmåla för vidare ytbehandling som tapetsering eller målning.
Tapetsera – Checklista och smarta tips
Sedan början av 1500-talet har man tillverkat papperstapeter. Till en början var det endast de mest förmögna som var förunnade dessa nymo- digheter. Det var dyra, handgjorda tapeter. Nu för tiden är vackra tapeter tillgängliga för alla.
De tycks aldrig minska i popularitet och utvecklas ständigt. Det märks inte bara i mönster och färger utan också i material. Den stora skillnaden mellan att tapetsera med en papperstapet och en tapet av så kallad non woven-typ är att man stryker limmet på tapet- våden istället för direkt på väggen. Papperstapeten är inte formbeständig utan sväller respektive torkar och krymper av limmet.
Därför måste den förlimmas och svälla innan den sätts på plats. Papperstapeter kan målas över om de sitter ordentligt fast på väggen. En gammal tapet med dålig vidhäftning kan annars, i kontakt med våt färg, lossna. Beroende på vilka krav man har på finishen kan man göra ett mer eller mindre grundligt underarbete. Det finns många sätt att ta bort gamla tapeter på.
Ska endast små ytor bearbetas räcker det med handkraft, medan större ytor och flera lager kan kräva hjälp av maskiner. Förutsättningarna kan variera väldigt, och metoderna att avlägsna tapeter kan fungera bättre eller sämre.
Non woven kan vara dyrare i inköp än klassiska papperstapeter, men det får vägas mot den troliga tidsvinst man gör genom en förhållandevis enklare uppsättning. Har man en väldigt ojämn vägg kan det ibland vara en bra idé att istället för att försöka spackla vägen slät sätta ett lager renoverings- gips.
Renoveringsgips är bara 6 mm tjock och ger en perfekt slät yta. Loda för att få en rak linje att sätta första våden efter. Gör några markeringar utmed lodets snöre och dra sedan ett streck däremellan. Non woven kräver ett särskilt klister. Det fungerar inte med den typ av tapet- lim som är avsett för papperstapeter. Om även innertaket behöver renoveras så gör det före tapetseringen.
Risken är annars stor att man stänker ner de nytapetserade väggarna med takfärg. Använd en roller med förlängningsskaft när du rollar på klistret. Då får du mer kraft och bättre räckvidd. Försök aldrig vrida rätt en våd som hamnat snett. Då kan den vecka sig. Lossa istället hela våden från väggen och sätt om den. Non woven-tapeter är extremt tåliga. Skulle man råka skrynkla till ett hörn eller kanske en hel våd så kan man ganska enkelt släta ut den igen utan att det blir synliga märken. Ser du redan nu att tapetskarvarna reser sig behövs det mer klister eller lim.
Lossa tapeten försiktigt, stryk på mer och sätt tillbaka våden. Torka sedan rent med en fuktad svamp. Har du specifika håltagningar i väggen som du vill behålla efter tapetseringen, sätt tändstickor i hålen som du skär ut vartefter våderna sätts upp. Rummet blir fuktigt när man tapetserar. Låt det vädra ut ett par dygn så att tapeterna torkar ordentligt innan tavlor sätts tillbaka eller möbler ställs in. Undvik att tapetsera med en tapet som avviker alltför mycket från den underlig- gande väggfärgen. Skulle det bli glipor mellan våderna kan färgen synas i skarven.
Vill man vara säker målar man alltså först väggen med en kulör som ligger nära den tapet man har tänkt sig. Stryk lite lim med pensel på den våd som är satt över innerhörnet så att nästkommande våd får fäste även på den. Har du inget lod. Ta ett snöre och knyt fast ett tungt föremål, t ex en sax. Det fungerar också.
Om det är ett hörn där det springs mycket och risken att hörnet skadas är stor är en lösning att skydda hörnet med en målad hörnlist av trä. Då tapetserar man först och sätter upp listen efteråt. Om det redan sitter en skyddande hörnlist tapetserar man fram till listen och skär rent och fortsätter sedan på andra sidan listen. Glöm inte att då och då kontrollera att våderna hamnar i lod. Speciellt viktigt är detta runt dörrar, fönster och i hörn.
Visar symbolen på tapetrullen att limmet ska stry- kas på tapeten istället för på väggen är det troligen en papperstapet du ska sätta upp. Ett tapetbord eller annat större bord att kunna rulla ut våderna och arbeta på är ett måste. För att få en helt unik och personlig vägg kan man idag beställa fototapeter med egna motiv. Bilden behöver vara av god kvalitet för att klara den kraftiga uppförstoringen, men i övrigt är det bara den egna fantasin som sätter gränser.
Man har ungefär 15 minuter på sig att sätta upp en klistrad tapet. Tar det längre tid finns det risk att tapet- limmet har börjat torka och fäster då inte lika bra mot underlaget. Se till att ha gott om utrymme när du tapetserar, inte minst ett bra ställe att lägga papperstapeterna på då de ska svälla. En papperstapet är extra skör när den är våt. Forcera inte. Låt tapetens egen tyngd göra att våden vecklar ut sig. Tapeter passar alldeles utmärkt för den som vill förändra karaktär i ett rum.
Ofta räcker det också med att bara tapetsera en eller två väggar men ändå få stor effekt. Utanpå tapeten kan man klistra en bård. Vanligtvis sätts den längst upp på väggen, eller lite lägre för att få en känsla av sänkt takhöjd. I barnrum sätter man den med fördel ännu lägre, som en bröstning, så att barnen ser den.